Hari ini saya ingin berkongsi resipi brownies yang mudah dibuat di rumah..sedap dan kurang manis jadi bolehlah makan selalu...
Resipi:
200 gm minyak masak4 biji telur bersaiz besar
340 gm gula perang
160 gm tepung gandum
80 gm serbuk koko
50 gm kekacang (badam, kacang tanah atau hazelnut)*
50 gm coklat hitam (saya suka letak 70% dark chocolate couverture)*
1/2 tsp baking powder
1/2 garam
1/4 tsp serbuk kayu manis
* tak letak pun tak apa.
340 gm gula perang
160 gm tepung gandum
80 gm serbuk koko
50 gm kekacang (badam, kacang tanah atau hazelnut)*
50 gm coklat hitam (saya suka letak 70% dark chocolate couverture)*
1/2 tsp baking powder
1/2 garam
1/4 tsp serbuk kayu manis
* tak letak pun tak apa.
Cara:
- Panaskan ketuhar/oven pada suhu 180°C. Kemudian, sediakan acuan 9"x9" dengan menyapukan sedikit minyak pada setiap permukaan acuan.
- Satukan semua bahan-bahan kering - tepung, serbuk koko, baking powder, garam dan serbuk kayu manis.
- Masukkan gula, telur dan minyak di dalam bekas dan pukul sedikit mengunakan whisk atau pemukul telur. Kemudian tambah campuran bahan kering sedikit demi sedikit. Kacau sehingga adunan sebati.
- Masukkan bancuhan brownies dalam acuan yang telah disediakan dan masak selama 35 min. Setelah masak keluarkan brownies terus daripada oven dan biarkan sejuk di luar supaya brownies jadi lembut dan lembap (moist).
Adunan brownies yang belum dimasak
Contoh brownies yang dihias mengunakan karamel susu pekat (dulce de leche) dan kepingan badam
Contoh brownies yang dihias mengunakan homemade peanutella dan buah mulberry
Selamat mencuba.

0 Comments